Koninklijke Marine (KM)

Zr. Ms. Karel Doorman terug na beveiligingstaak Middellandse Zee

Zr. Ms. Karel Doorman ligt sinds vanmiddag weer afgemeerd aan de kade in Den Helder. Het Joint Support Ship hielp voor NAVO-missie Sea Guardian bij de beveiliging van de Europese zuidflank.

Zr. Ms. Karel Doorman. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Om dat te doen is het belangrijk te weten wie en wat er vaart. Dan vallen ongewenste scheepsbewegingen, met bijvoorbeeld een terroristisch motief, op. Dus leverde de Doorman informatie voor de beeldopbouw en monitorde de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Van enkele verdachte schepen verzamelden ook Special Operations Forces informatie. Dat gebeurde boven, op en onder water.

De Doorman voerde zijn taken onder meer uit met boardingteams, een Cougar-transporthelikopter en een FRISC-bemanning. Het zogenoemde Role-2-hospitaal was beschikbaar voor medische ondersteuning.

De Special Operations Forces benutten het laatste deel van de reis om zaken te trainen als duik- en boardingoperaties. Daarbij werd gebruik gemaakt van alle sensoren aan boord, het helikopterdek, kleine vaartuigen en het militaire hospitaal.

Ebola en Irma
Zr. Ms. Karel Doorman was met de operatie op de Middellandse Zee voor de 3e keer ingezet. Eerder was dat in 2014. Toen bracht het hulpgoederen naar West-Afrika om Ebola te bestrijden. Vorig jaar werd het marineschip ingezet voor hulpverlening in het Caribisch gebied na orkaan Irma.

08-06-2018 | Nieuwsbericht | Defensie.nl