Defensie Materieel Organisatie (DMO)

Defensie krijgt nieuwe mobiele aggregaten

Defensie krijgt vanaf 2019 nieuwe mobiele aggregaten voor de nieuwe Scania-vrachtwagens. De stroomopwekker met een vermogen van meer dan 17kW wordt grotendeels meegenomen in het project Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Defensie vervangt de apparaten omdat 95% in technisch opzicht aan het einde van de technische levensduur is gekomen.

Het nieuwe aggregaat. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Vandaag tekende de Defensie Materieel Organisatie een leverings- en onderhoudsovereenkomst getekend met de Nederlandse fabrikant Brinkmann & Niemeijer Motoren BV. Die levert meer dan 500 aggregaten, reservedelen en de instandhouding de komende 15 jaar. De overeenkomst biedt de mogelijkheid voor het op afroep leveren van extra generators en logistieke goederen.

Het aggregaat komt op het subframe van de Scania’s (tussen cabine en container) te staan en zorgt voor de energievoorziening van de container. Tevens worden er aggregaten stand alone ingezet of op aanhangers geplaatst. De nieuwe stroomopwekkers zijn wereldwijd inzetbaar in extreme klimatologische, atmosferische en elektromagnetische omstandigheden, hebben een laag brandstofverbruik en lage uitstoot van uitlaatgassen.

Directeur Inkoop Hans Dussel (links) tekende namens Defensie, voor fabrikant Brinkmann & Niemeijer algemeen directeur Frans Heuvelman. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Meer aanbestedingen
Naast de aanbesteding van het aggregaat met een vermogen van meer dan 17kW lopen er nog 2 aanbestedingen. 1 voor aggregaten met een vermogen van 3kW of 6kW en de andere voor 3 typen aggregaten met een vermogen van 50kW, 100kW en 200kW. Ook deze aanbestedingen worden nog dit jaar ondertekend. Naar verwachting zijn alle nieuwe aggregaten eind 2021 binnen.

07-06-2018 | Nieuwsbericht | Defensie.nl